La Borda, Barcelona, LaCol, Espanya

La Borda es un bloc de vivenda col·lectiva projectat per l’estudi d’arquitectura LaCol al 2018.

Es situa al barri de Sants i es impulsat com a un projecte de cooperativa d’habitatge per la comunitat de Can Batlló, en un intent de recuperar el teixit veïnal del barri.
Com a projecte cooperatiu, els futurs usuaris del bloc van tenir veu i vot en el procés de disseny i construcció dels seus futura habitatges. Amb el projecte, a més de voler potenciar la vida comunitària es va voler potenciar la màxima sostenibilitat de la construcció, servint-se d’estratègies passives per al màxim aprofitament dels recursos existents.

El bloc de 25x35m es configura al voltant d’un pati interior cobert (que es pot obrir en èpoques més caloroses) de 10x15m. Es troba entre dos mitjaneres i una façana dona al ‘‘Carrer de la Constitució’’ i a l’altre a l’interior d’illa de la comunitat de Can Batlló.

Té una altura de PB + 6 i en total té 28 habitatges en 0.1 ha, representant una densitat mitja-alta dins del seu context. Hi ha un nucli de comunicacions vertical des de el qual s’accedeix a les vivendes i als espais comuns del bloc a través d’unes passarel·les semi-exteriors que rodegen el pati. Com ja hem dit, es buscava generar espais per a la relació i la vida en comunitat entre els quals trobem una cuina-menjador, espais polivalents, de bugaderia, d’emmagatzematge, espais comuns exteriors (a la coberta) i fins i tot espais de salud, que garantiran que amb el pas del temps, a mesura que els usuaris envelleixin disposin d’espais on rebre cuidats sense haver d’anar a buscar-los lluny de casa.

Disposa de 3 tipologies d’habitatges diferents, de 40, 60 i 75 m2.
En primer lloc, accedim a un modul que normalment es configura com a dormitori. Tot seguit trobem el nucli de lavabo i cuina i finalment un tercer mòdul igual al primer en el que es configuren els espais comuns de l’habitatge i que disposa d’una àmplia galeria a façana sud. A partir d’aquesta configuració (40m2) ens trobem amb el que es considera el tret característic d’aquest desenvolupament, que es la capacitat d’aquestes vivendes de créixer a 60m2 o 75m2. En funció de les diferents necessitats de les famílies que hi resideixen, els habitatges poden arribar a incorporar un o dos mòduls de 15 i 20m2.
Això dona certa flexibilitat als usuaris al llarg del temps, de manera que si marxa un fill de casa i no necessiten més aquest espai, el pot adquirir el veí del costat i ampliar la seva unitat.
En aquest esquema queda ben plasmada la idea.

Crec que es un magnífic exemple a seguir per al creixent mercat de vivenda col·lectiva a Barcelona i la demanda d’aquest model d’habitatge, flexible en el temps. Tot això sense renunciar a una arquitectura responsable amb el medi ambient.

David López Salguero_Maig del 2021

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari